Bjäre som jag ser det...

... fortsättning

Bollar! Brudar! Barer!

Tror du att det vilda partajandet i Båstad under tennisveckorna är en företeelse som gäller enbart 2000-talet? Ingalunda. Åtminstone en början till det som sedermera har utvecklats till våra dagars håll-igång-festande kunde vi skönja redan på 1960-talet. Allra tydligast blev det den märkliga sommaren 1964 , då det förutom Swedish Open-turneringen spelades 4 (!) Davis Cup-matcher i Båstad. Sverige mötte i tur och ordning: Västtyskland 3-2, Frankrike 4-1, Filippinerna 5-0 samt slutligen Australien 0-5. Bl.a. det här kunde vi läsa i tidningarna under den sommaren:
Läs mer...

Lappen i Milano.

- Var har ni ”lappen i Milano”?? En vanlig fråga från besökare i Tennismuseet i Båstad under några år kring år 2000. Alltsammans började i slutet av år 1998. Det var då vi fick uppleva att såväl svensk som italiensk TV kom till museet för att göra reportage om en skrynklig papperslapp..!! Denna skrynkliga papperslapp filmades från alla vinklar. Reportrarna funderade och skrev och talade i sina mikrofoner. Vad var allt detta fråga om?
Läs mer...

Den matchen glömmer vi aldrig.

- ”Något liknande har aldrig hänt i svensk sport”. ”Förloraren fick hyllningstelegram”. ”Mästarnas match..”
Det är några citat ur tidningen Se, som gjorde en särskild bilaga om just den tennismatchen. I bilder och teckningar och text. Övriga tidningars sportsidor bjöd på liknande tongångar:
- ”Raffel, dramatik, blod, svett och tårar”
Efteråt analyserades matchen från alla tänkbara vinklar: ”Hur kunde det ske”. Spaltmeter efter spaltmeter skrevs.
Läs mer...

”Så blev Båstad tennis.”

Varför har just Båstad blivit ett svenskt tenniscentrum. Det var den frågan som jag ständigt mötte under mina år som föreståndare för Sveriges Tennismuseum i Båstad. Det är den fråga som även mina efterträdare i museet får. När jag ideligen ställdes inför frågan fann jag att det inte är möjligt att ge något kort svar. Det är nämligen en lång historia och det är många enskilda beståndsdelar som tillsammans utgör svaret. Det stora intresset för frågan fick mig till slutet att ge mig på att ge ett mera detaljerat svar. Resultatet blev boken Så blev Båstad tennis med omvärlden.
Läs mer...

Amatörreglerna var strikta

På 1950-talet var amatörreglerna minst sagt strikta. Spelarnas dagtraktamenten fick exempelvis inte överstiga 5 kronor. Det gällde Sveriges allra främsta spelare. Davidsson, Bergelin m.fl. Inga ersättningar fick utgår för exempelvis medföljande fru. En spelare fick turnera utomlands under högst 7 månader. Inga segerpremier förekom. Inga ersättningar för att spelaren ställde upp i en tävling.
Det enda segraren kunde få med sig hem från en tävling var saker. Vi kunde se dessa saker på prisborden i Båstad vid prisutdelningen när finalen var avgjord: radioapparater, lampor, väckar-ur (!), kostymer, sovsäckar osv. För segrarinnan i damklassen fanns på den tiden ett unikt pris: Nejlikepriset. Segraren fick en bukett nejlikor hemskickad varannan vecka under ett halvt år. Det var Hallandsåsens Driverier i Båstad som sponsrade. Amatörreglarna var ett ständigt debattämne fram till slutet av 1960-talet då de slopades. Mera om detta i boken "Så blev Båstad tennis"

Shakespeare skrev om tennis

I alla fall skrev han om tennisbollen. Det var under den tid då man spelade Real Tennis eller Royal Tennis. Spelades redan under medeltiden. Spel inomhus. Hårda golv. Bollarna var inte gasfyllda. De fylldes med hår!! Shakespeare skriver i sitt manus till "Much Ado about Nothing": - Don Pedro: Hath any man seen him at the barbers?
Claudio:- No, but the barbers´s man has been seen with him, and the ornament of his Cheek has already stuffed tennis balls. Alltså: Mannens fagra skägg har hos barberaren blivit material till tennisbollar.
Så kan man stöta på tennisbollen hos världslitteraturens store dramatiker! Jag hittade denna tennisnotis i boken "Så blev Båstad tennis". I den finns ett kapitel just om Real tennis, som var en föregångare till det som kom på 1800-talet: Lawn tennis. Den sortens tennis som spelas idag.

Vilket startfält!

Sitter och bläddrar i boken Så blev Båstad tennis. Hamnar på 1950-talet. 1954. Vilket startfält i Swedish Open! De båda toppseedade spelarna tillhörde den absoluta världstoppen. Legendarer, helt enkelt. Tony Trabert, USA och Ken Rosewall, Australien. Här fanns också Budge Patty, USA. Han hade vunnit turneringen de två senaste åren. Mot dessa världsstjärnor ställdes de svenska essen - Sven Davidsson, Lennart Bergelin och Torsten Johansson. Även dessa legendarer. Ett utryck för bredden och klassen på tävlingen var, att de två toppseedade åkte ut i semifinalerna. Det var de båda svenskarna, Sven Davidsson och Lennart Bergelin, som sopade ut världs-essen från tävlingen. Slutsegrare blev Budge Patty, som nu tog titeln för tredje året i rad.
Segrare i damklassen blev Bibbi Gullbrandsson, Sverige. Så kan man fastna lite här och var i denna exposé över Båstads tennishistoria, som ju också är svensk tennishistoria. Se vidare under rubriken "Böcker".

Mesta segrarna i Båstad

Vilka har vunnit flest gånger i tennisturneringen i Båstad? (Obs, Med "tennisturneringen" av ses hela den tid det spelats tennis "på rikigt" i Båstad, dvs från 1924.
Damer: 1:a. Hilde Sperling. 7 segrar. 2:a. Sigrid Fick 5 segrar.
Herrar: 1:a. Magnus Gustafsson. 4 segrar. 2:a. Sune Malmström 4 segrar.
Därpå följer en lång rad med 3 segrar, däribland Björn Borg och Mats Wilander. När det gäller herrdubbel är Jonas Björkman suveränen. Även Anders Järryd var segerrik i dubbel. I officiell statistik räknas turneringen enbart från 1948, då den fick officiell status som Grand Prix-turnering och Internationellt svenskt mästerskap. Med startåret 1948 är Swedish Open den 4:e äldsta turneringen i världen. Uppgifterna är hämtade ur boken "Så blev Båstad tennis".